Genel anlamda mermerler; kalker (CaCO3) ve dolomitik kalkerlerin (CaMg(CO3)2) ısı ve basınç altında metamorfizmaya uğrayarak, tekrar kristalleşmesi sonucunda yeni bir yapı kazanmalarıyla meydana gelen taşlardır. Mermer kalker olarak anılan kireçtaşının metamorfizma geçirmesinden oluşmuş sert bir kayaçtır.
Türkiye dünya jeolojik evrimine en önemli verileri sağlayabilecek çok önemli noktadadır; kayaçların jeolojik evrimi ve tektonik gelişimi nedeniyle mermer açısından son derece büyük bir potansiyel gösteren metamorfik masifler yoğun olarak bulunmaktadır. Bu masiflerde çok geniş alanlar kaplayan mermerler mevcuttur. Mermer bölgelerinde mermer yatakları durumlarına göre açılan üretim ocaklarından geometrik şekillerine özen gösterilerek bloklar halinde çıkartılan parçalar, mermer işleme atölyelerinde / fabrikalarda levha (plaka) haline getirilmektedir. Silme ve cilalama işlemini takiben, mermerler kullanılacak yerin özelliklerine göre boyutlandırılmaktadır. Avrupa’da dekoratörlerin işini kolaylaştırmak amacıyla daha çok renge göre bir sınıflandırılması yapılan mermer, ülkemizde çoğunlukla çıkarıldığı coğrafi bölgelere göre adlandırılmaktadır. Halen ülkemizdeki mermer çeşitleri 100’ün üzerindedir.
İç ve dış mekanlarda kullanılabilecek en işlevsel ve hijyenik malzemelerdendir.
Mermer Türkiye’de Afyon, Muğla, İzmir, Eskişehir, Kütahya, Bilecik, Pamukkale, Fethiye, Bursa, Manisa şehirlerinde çıkmaktadır.